Veilig

Loodaccu’s die uitbranden en vervolgens de hele stalling. Je hoort het steeds vaker. Met een LiFePO4 accu zet je je camper met een gerust hart weg: het is de veiligste accutechniek.

Lithium-ion-batterijen zijn, net als bij elk ander apparaat, bij normaal gebruik veilig. Ze zijn een knap staaltje chemie: lithiumverbindingen maken het mogelijk heel veel energie op te slaan in een relatief klein en licht volume.

De veiligheid van een LiFePO4 accu valt of staat met:

1) kwaliteit van cellen & behuizing

2) degelijk batterijmanagementsysteem

3) inbouw door een specialist

1) Accu’s met onvoldoende kwaliteit van behuizing en chemie zijn kwetsbaar voor beschadiging of oververhitting bij opladen. Daarom worden Solid Power accu’s gebouwd met de hoogste kwaliteit cellen, nl. grade A. Deze cellen zijn voorzien van een degelijke aluminium behuizing en de accu kan in de bestaande accubak van je Fiat Ducato of op de bestaande accuplek in je camper worden ingebouwd. Er hoeft dan niets aan je camper aangepast te worden.

2) Een degelijk batterijmanagementsysteem (BMS) is cruciaal voor een veilig gebruik. Deze bewaakt continu de cel balancing, spanning & temperatuur. Wordt een probleem gesignaleerd, dan stopt het laden of ontladen automatisch, waardoor overbelasting wordt voorkomen.

3) Het goed managen van grotere accusystemen is complex, omdat iedere cel afzonderlijk moet worden bewaakt. Daarom is veilige installatie van accu’s in campers vakwerk dat gespecialiseerde kennis vereist. Onze dealers zijn ervaren specialisten, die een veilige inbouw waarborgen. Daarnaast kunnen zij bij inbouw vaak aanvullende service verlenen, zoals een APK keuring of reparaties.

Mocht de eigenaar van je camperstalling ontkoppeling van de accu eisen, overweeg dan een massarelais in te laten bouwen. Je LiFePo4 accu is dan eenvoudig te ontkoppelen.