Lithium, Lithium-ion & LiFePO4, lees hieronder meer:

Wat is lithium?
Het is 1817 als Johan August Arfwedsom, een Zweeds chemicus, tijdens mineralenonderzoek lithium ontdekt.  Het materiaal heeft de afkorting Li op de periodieke tabel. Het komt in bepaalde rotssoorten voor en in het water van vele bronnen.

Hoe win je lithium?
Lithium wordt in ertsmijnen gewonnen als zout. Het ziet er uit als keukenzout en smaakt als zout, maar dan met een licht metalige bijsmaak. De winning van lithium uit pekel (zout water) is economisch rendabeler dan uit vast erts.

Lithium en Lithium-ion
Het verschil tussen lithiumbatterijen en lithium-ionbatterijen (Li-ion) is dat de meeste lithiumbatterijen niet oplaadbaar zijn, maar Li-ionbatterijen wel. Vanuit chemisch oogpunt gebruiken lithiumbatterijen zuivere lithium, in metaalachtige vorm. Li-ion-batterijen gebruiken lithiumverbindingen die veel stabieler zijn dan het elementaire lithium dat in lithiumbatterijen wordt gebruikt.

Lithium-ion en LiFePO4

Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4 of LFP) is de veiligste van de voornaamste lithium-ion accu types.  LiFePO4-accu’s zijn een variant onder de lithium accu’s en de beste soort lithium accu’s op de markt. Accu’s met LiFePO4-technologie hebben cellen met een lithium-ijzer-fosfaat-substantie. Ze hebben daardoor geen milieuverontreinigende grondstoffen. De organische zouten fosfaat, ijzer en lithium zijn niet schadelijk voor het milieu en kunnen als kunstmest worden hergebruikt.

Neem een kijkje in onze cellenfabriek: